Organik tarım yapan üretici sayısı 2012'te 832 iken, geçen yıl bin 294'e yükseldi. İzmir'in 23 ilçesinde üretilen 142 organik ürün arasında öne çıkanlar ise incir, pamuk ve zeytin.10 Kasım 2016
Türkiye'ye organik tarım konusunda öncülük eden İzmir'de çiftçilerin organik üretime ilgisi her geçen gün artıyor. Tercih edilen ürün desenine göre alan ve miktar bazında, yıllar itibariyle, organik tarım istatistiklerinde dalgalı bir seyir izlense de, üretici sayısı istikrarlı bir şekilde yükseliyor. Organik tarım yapan üretici sayısı 2012'te 832 iken, geçen yıl bin 294 oldu. Bu rakam giderek de artıyor. İzmir'de doğadan toplananlarla birlikte 142 çeşit organik ürün üretiliyor. İzmir'in 31 ilçesinin 23'ünde organik tarım yapılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın İzmir'de organik tarım için verdiği destekleme miktarı yılda ortalama 3.6 milyon TL'yi buluyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verilerine göre İzmir'de yıllara göre değişmekle birlikte, üretim miktarına göre ilk üç ürün sıralamasında genel olarak incir, pamuk ve zeytin bulunuyor. 2015 yılı verilerine göre 7 bin 110 ton ile zeytin birinci sırada bulunurken, hemen ardından 7 bin 87 ton ile incir geliyor. Onları 4 bin ton üretim miktarı ile yabani elma ve 2 bin 564 ton ile pamuk takip ediyor. Tire, Torbalı, Bayındır, Ödemiş gibi doğudaki ilçeler, yüksek rakımda bulunan üretim alanlarının fazla olması sebebiyle organik tarımın en yoğun yapıldığı yerler arasında bulunuyor.
İzmir'in organik ürünlerin ihracat kapısı ve organik gıda üretimin merkezi olduğunu belirten İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, "1980'li yıllarda Avrupa'nın talebi üzerine incir ve kuru üzümde başlayan ihracatımız, gerek ürün çeşitliliği gerekse ürün miktarı olarak önemli bir artış gösterdi. Bakanlığın, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarının artışta önemli bir payı var. Ayrıca Bakanlık tarafından yapılan arazi, satış yerleri, işletme denetimleri ile organik ürünlerin daha güvenilir olarak piyasalarda yer alması sağlandı" dedi.
Beydağ'da 85 üreticiye sertifika
Bakanlığın, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarının, artışta önemli bir payı olduğunu belirten Güldal, "Bakanlık, Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında ülke genelinde çeşitli projeler uyguluyor. Biz de gerek üreticilerimizi gerekse tüketicilerimizi organik üretimin nasıl yapıldığı, çevreye ve doğaya olan katkıları, organik ürünlerin insan ve hayvan sağlığı ve doğal dengeyi korumak açısından önemini, hem teorik hem de uygulamalı olarak anlatıyoruz. Son olarak İzmir'de organik tarımı yaygınlaştırma ve teşvik amacıyla 2014 yılında Beydağ ilçesinde başlattığımız Organik Meyveciliği Geliştirme Projesi'ni tamamlayarak organik tarıma geçiş yapan üreticileri sertifikalandırdık. Bu proje sonrası 85 üretici programı tamamlayarak, organik tarım üreticisi olmaya hak kazandı. Önümüzdeki sene Beydağ 'daki üreticilere 245 bin TL organik tarım desteklemesi ödenecek" dedi.
Destekler üreticinin girdi maliyetini azaltıyor
Organik üretimin felsefesini anlamanın ve çevre ile paylaşmanın üretimi ve tüketimi artırmada önemli olduğunu vurgulayan Güldal, "Bakanlığın organik tarım üretimine verdiği destekler sayesinde üreticilerimizin girdi maliyetleri hafifliyor. Bu da üretimi daha cazip bir hale getiriyor. Ayrıca son yıllarda yurtiçi ve yurtdışında organik tarıma yönelik fuar ve pazarların artması da tüketicinin ilgisini artırıyor" dedi. Güldal, son yıllarda artan kanser vakaları nedeniyle tüketicilerin kimyasal görmemiş ürünlere yönelmesini, artış sebepleri arasında gösterdi.