İzmir'de üreticiler tarımsal kaliteyi artırmaya odaklandı.27 Mart 2017
İzmir, Türkiye'nin tarımsal üretimdeki payını yıldan yıla arttırıyor. İklimi ve tarım arazileri, denizleri ve sanayisi ile tarımsal üretimde katma değer üreten illerin başında gelen İzmir, 2016'da da birçok alanda liderliğini perçinledi. İzmir'de geçtiğimiz yıl hayata geçirilen proje ve verilen desteklerle kentin tarımsal üretimindeki katma değer daha da arttırıldı. Tarımsal üretimde kaliteye odaklanan İzmirli üreticinin bu çabası devletten de destek buluyor. İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, katma değer artırıcı projeler kapsamında üreticiye 2016 yılında toplamda 31 milyon 756 bin TL destek dağıttı. İzmir'de bin 4 organik tarım üreticisine 69 bin 837 dekar alanda yetiştirilen ürünler için 6 milyon 292 bin TL ödenirken, Çevresel Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Programı kapsamında 317 üreticiye 21 milyon 247 bin TL, iyi tarım uygulamaları için bin 10 üreticiye 82 bin 756 dekar alan için 4 milyon 217 bin TL destek ödendi.
Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi ile 14 ilçede 11 bin 280 dekar alanda üzüm, kiraz, şeftali, mandarin, erik, çilek, domates, biber, patlıcan ve hıyar ürünlerinde 796 üretici ile çalışılarak kalıntı taşımayan 51 bin 734 ton ürün yetiştirildi.
İzmir, Türkiye'nin en çok silajlık mısır, enginar, kiraz, kasımpatı, nergis ve dış mekan süs bitkileri üreten kenti. Yağlık zeytin, satsuma mandarin, incir, kestane ve karanfil üretiminde Türkiye'de ikinci sırada yer alan İzmir, hıyar, karpuz üretiminde üçüncü, patates, domates ve şeftali üretiminde dördüncü, pamuk üretiminde ise altıncı sırada yer alıyor. Türkiye'de hem bitkisel üretimde, hem hayvansal üretimde hem de su ürünleri üretiminde en büyük dört üretici arasına giren İzmir'den başka bir il yok.
2016 İzmir tarımı için iyi bir yıl oldu
Kentin bu özelliği tarıma yönelik destek ve çalışmaları da arttırıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İl Müdürlüğü aracılığıyla 2016'da İzmir'in tarımsal üretimindeki gücünü daha da arttırıcı önemli çalışmaları hayata geçirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal da, İzmir'in gıda tarım ve hayvancılık alanına giren hemen hemen her alanda Türkiye'de ilk sıralarda yer alan bir kent olduğunun altını çiziyor. Bakanlık olarak İzmir'de hayvansal verimlilik, gıda üretimi, tarım ürünlerindeki verim, su ürünlerinde kaçak avlanmanın önlenmesi ve kalitenin arttırılması, kırsal kalkınma projeleri, tarımsal alanların korunmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Güldal, ekonomi açısından zorlu bir yıl olmasına rağmen 2016'nın İzmir tarımı için iyi bir yıl olduğuna işaret etti. Güldal, "Birçok üründen istenilen verim elde edildi. Üreticimizin büyük bölümü kar etti. İzmir'de ne üretilirse üretilsin öncelikle kaliteye önem veriyoruz" dedi.
Türkiye'de organik tarıma İzmir öncülük ediyor
Güldal, Türkiye'de organik tarıma İzmir'in öncülük ettiğini, kentin bu tarımsal faaliyette önemli bir paya sahip olduğunu belirterek, "Organik tarım bizim en iddialı olduğumuz alanlardan biri. İlimizde en fazla yetiştirilen organik ürünler; zeytin, çam fıstığı, incir, pamuk ve üzüm. Ayrıca ilimiz hali hazırda 7' kanatlı, 6'sı arıcı, biri büyükbaş ve biri küçükbaş olmak üzere 15 işletmede organik bal, polen, arı sütü, beyaz ve kırmızı et, yumurta ve süt üretimi sürdürülüyor. İlimizde bin 4 organik tarım üreticimize 69 bin 837 dekar alanda yetiştirdikleri ürünler için 6 milyon 292 bin TL destek ödendi" dedi.
Ahmet Güldal, geçtiğimiz yıl Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi ile 14 ilçede 11 bin 280 dekar alanda üzüm, kiraz, şeftali, mandarin, erik, çilek, domates, biber, patlıcan ve hıyar ürünlerinde 796 üretici ile çalışılarak 51 bin 734 ton ürün yetiştirildiğini, proje kapsamında 216 numunenin sadece 6'sında kalıntıya rastlandığını ifade etti.