Dokuz yıl süren çalışmaların ardından Yukarı Kür Hazvası bölgesinden doğan Kafkas arısının Ardahan'a ait olduğu tescillendi.08 Ağustos 2017
Ardahan çiçek balı coğrafi işaret belgesi aldı. Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, dokuz yıl süren çalışmaların ardından Yukarı Kür Hazvası bölgesinden doğan Kafkas arısının Ardahan'a ait olduğunun tescillendiğini açıkladı.
Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Kafkas arısının Ardahan İli topraklarının tamamını kapsayan Yukarı Kura Havzası'ndaki baskın toprak yapısı olan, organik maddece zengin çernozyum tipi topraklarda yetişen, çoğunlukla baklagiller olmak üzere, ballı bitkilerden derlediği, kaliteli, şifalı yüksek yayla balının hakkının tesliminin belgesi olduğunu söyledi. Ardahan'ın 2 bine yakın endemik bitki türüyle ve 2 bine yakın da değişik bitki türleri ile arıcılık için çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu da belirten Köksoy, Ardahan'da yıllık 650 ila 700 ton arasında bal üretimi yapıldığı bilgisini paylaştı.
Coğrafi işaret ile yurt içi ve yurt dışında Ardahan balının itibarının yükseleceğini ve talebin artacağını ifade eden Köksoy, Dolayısıyla tescil belgesinde yer alan, ürünün ayırt edici özelliklerinin bozulmaması gerekmektedir. Ayrıca izole bölge olan Posof ilçemiz ile birlikte tüm Ardahan'ın kademe kademe izole bölgeye dönüştürerek ürünün başka bölge ürünleriyle karışmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Esasen Kafkas arısının biyolojisi en çok yukarı kür havzası ile bütünleşmiştir. Böylece Kafkas arımızın genetik yapısının bozulmamasının yanında bulaşıcı hastalıklardan da korunmuş olacaktır" diye konuştu.
Dünyadaki dört önemli arı ırkından biri; Kafkas
Dünyada dört önemli arı ırkından biri sayılan Kafkas arı ırkı, hortumu en uzun (7,2 mm) ve çalışkan bir ırk olarak biliniyor. Bu sayede derin tüplü çiçeklerin de nektarlarından yararlanılıyor. Bu özellik arının yaptığı balı diğer ballardan üstün kılıyor. Yöre dar alandaki ani yükseltiler nedeniyle en az dört ay boyunca çiçekli kalıyor. Bu nedenle arılar nektar kaynağı sıkıntısı çekmiyor. Ayrıca bölge, gezginci arıcılara karşı da koruma altında. Bu nedenle üretilen bal sadece yörenin doğasını yansıtıyor ve kendisine has ayırt edici özellikler taşıyor.