Alaköprü Barajı sayesinde Anamur'da yaklaşık 84 bin dönüm yeni tarım arazisi olarak açılacak. Muz üretiminin 2016 yılında yüzde 100 artması bekleniyor.02 Kasım 2015
Anamur'da yeni tarım alanları açılarak sulu tarım yapılmaya başlanmasıyla birlikte muz üretiminin 2016 yılında yüzde 100 artması bekleniyor. Bu artışla hem Türkiye'nin bütün muz ihtiyacı karşılanabilecek hem de ihracat yapılabilecek.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen ve Anamur'dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne içme suyu götürme projesinin bir ayağı olan Alaköprü Barajı'nın yapımı tamamlandı. Anamur Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) Başkanı Mehmet Güzel, baraj sayesinde Anamur'da yaklaşık 84 bin dönümün yeni tarım arazisi olarak açılacağını ifade ederken, kapalı sulama sistem ile bu bölgede sulu tarım yapılacağını vurguladı. Böylece muz üretiminin de artacağını belirten Güzel, Anamur'da artan verim ile birlikte Türkiye'nin ihtiyacının tamamen karşılanabileceğini ve hatta ihracata başlanabileceğini belirtti.
Türkiye'de tüketilen muzun yüzde 55'inin Anamur ve çevresinde üretildiğinin altını çizen Güzel, Türkiye'de yıllık 420 bin ton muz tüketildiğini kaydetti. Bunun 220 bininin Mersin'de üretildiğini dile getiren Güzel, geriye kalan 200 bin tonunun ise ithal edildiğinin altını çizdi. Yeni tarım alanlarının açılması ile birlikte muz üretiminin 2016 yılında yüzde 100 artacağını vurgulayan Güzel, bu sayede üretimin yaklaşık yüzde 10-15'lik kısmının da ihraç edilebileceğine dikkat çekti. Güzel:
"Böylece hem ithalatı bitireceğiz hem de Anamur muzunu tüm dünyaya tanıtmış olacağız. Muz korumaya da alındı. İthalatına yüzde 145 vergi uygulaması getirildi. Bu da üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlayacak" dedi.
Bölgede paketleme ve entegre tesislerinin IPART projelerinden destek aldığına da değinen Güzel, bu sayede muzun raf ömrünün 1 aya kadar uzayacağını belirtti. Üretimin artması ile birlikte tesis sayısının da yüzde 100 oranında artacağını ifade eden Güzel, şuan 200 civarında küçük tesis olduğunu ve bu tesislerin kapasitelerinin artarak büyüyeceğini bildirdi.
Güzel, "Anamur muzu ise artık kalitede ithal muzu yakaladı. Raf ömrümüz 20-25 güne çıktı. Kalitemiz, koku ve lezzet ise çok daha iyi. Yerli muzu korumalıyız. Ayrıca biz muz üreticileri Ziraat Bankası'ndan faizsiz kredi alamıyoruz. Faizli kredi bile alacak olsak bürokrasiye takılıyoruz. Biz üretimin artmasını isterken sanki birileri kısıtlamak istiyor. Çiftçilerimiz sıfır faizli kredilerden faydalandırılıp üretimin artması sağlanabilir" dedi.