Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Özer, bunun ilk adımı olarak da halı ve zeytinyağı için coğrafi işaret çalışmaları başlattıklarını söyledi.20 Nisan 2016
Tabiat, tarih, turizm ve tarımdan esinlenerek '4T' ile büyüme stratejisi benimseyen Milas, halı ve zeytinyağında coğrafi işaret alarak bu ürünlerinin yöreye has geleneksel yöntemlerle ve kalite standartlarında üretimini yaygınlaştırmak, yerel üreticilerin daha çok katma değer elde edeceği bir marka değerine ulaştırmak istiyor.
Milas bölgesinde üretilen markalı yağların son yıllarda yurtdışında katıldığı lezzet ve kalite yarışmalarında başarılı sonuçlarla dönmesi Milas'ın zeytinyağında Ayvalık gibi tanınmış bir bölge olma iddiasını arttırdı. Milas Ticaret ve Sanayi Odası da bu kapsamda zeytinyağı için 'Milas Memecik Zeytinyağı'nın coğrafi işaretini almak için çalışmalarına başlarken, Sümer Halı AŞ'nin elinde olan 'Milas Halısı' coğrafi işaret yetkisinin Oda'ya devri için girişimlerini sürdürüyor.
Milas'ta yağhane ve fabrikalarda 33 ayrı markada zeytinyağı üretildiği bilgisini veren Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, bölgelerindeki üreticilerin daha düşük asitte, soğuk sıkım yağ üreterek markalarının tanınırlığını arttırmak istediklerini söyledi. Milas'ta 10 milyon adet zeytinağacı olduğunu, Ege'nin bu önemli zeytincilik merkezine has Memecik Milas Zeytinyağı coğrafi işaretini almak için çalışmalara başladıklarını duyuran Özer, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü'nün de Memecik cinsinin Milas'a özgünlüğüne onay verdiğini vurguladı.
Kaliteli zeytinyağına teşvik
Özer, devletin kaliteli zeytinyağını daha fazla desteklemesi gerektiğini belirterek, "1-2 ay sonra Milas'ta marka olacak başka alanları da belirleyeceğiz. Ama şu anda zeytinyağı ve halıda coğrafi işaret çalışmalarına başlamış bulunuyoruz. Üreticilerimizin daha kaliteli ve yöreye has lezzette zeytinyağını üretmesini teşvik etmek istiyoruz. Devletin üreticiyi kaliteli zeytinyağı üretimine teşvik edecek düzenlemeler yapması konusunda girişimlerde bulunuyoruz. Şu anda 1 asit olsun ya da 5 asit olsun aynı destek veriliyor. Oysa kaliteli zeytinyağı üreticisine daha fazla destek verilmesi gerekir ki teşvik edilsin. Asitlerine göre değişen miktarda destek verilmesi konusunda bürokrasi ve bölge milletvekilleri nezdinde girişimlerimiz oldu" diye konuştu.
Milas'ın, Türk el halıcılığında özgün bir yere sahip olduğunu hatırlatan Özer, Bozalan, Ada Milas, Gemici Suyu veya Gem Suyu, Çıngıllı Cafer, Göllü, Ladik, Kabuksuz, Karacahisar Göbeklisi gibi temel desen adlarıyla anılan Milas Halısı'nın en tanınmış deseninin adının da Milas olduğunu belirterek, Milas Halısı coğrafi işaret yetkisinin Milas Ticaret ve Sanayi Odası'na geçmesi için girişimlerde bulunduklarını hatırlattı. Reşit Özer, "Milas Halısı'nın Coğrafi İşaret yetkisi Sümer Halı AŞ'de bulunuyor. Biz bu yetkinin Odaya verilmesi için talepte bulunduk. Konu şu anda bu konu için kurulan komisyonda değerlendiriliyor. Biz Milas halıcılığını daha iyi noktalara götürmek için Milas Halısı coğrafi işaretini almak istiyoruz. Bu şekilde orijinal Milas Halısı'nın geleneksel özellikleri korunarak üretilmesi, yereldeki üreticilerin ihracat olanaklarını artırmak gibi destekleyici çalışmalarımız olacak. Üniversitenin de içinde olduğu bir komisyon kurarak Milas Halısı'nın taklitlerinin önlenmesi ve yerel üreticilerin gerçek Milas halısının özelliklerinin nasıl olduğu konusunda bilinçlendirilmesi gibi çalışmalar da yürüteceğiz" dedi.