Sanayi kenti Gaziantep, zeytin ve zeytinyağında da söz sahibi olmak için üretim, teknolojik altyapı ve Ar-Ge projelerine yöneldi. Yeni fidanların da meyve vermeye başlaması ile kentte yıllık zeytin rekoltesinin 100 bin ton seviyesine ulaşması bekleniyor.02 Ocak 2017
Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, bu yıl il genelinde geçici bir verim kaybı yaşanmasına rağmen zeytin sektöründe hedeflerinin hep üst sıralarda yer almak olduğunu belirterek, “Bu bağlamda şehrimizde özellikle son yıllarda gerek üretim, gerekse de teknolojik altyapı ve ArGe çalışmaları noktasında önemli adımlar atıldı. Verimli arazilerde toprakla buluşturulan zeytin fidanlarımızın da kısa süre içerisinde meyve vermeye başlamasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda üretim bandımızın yüz bin tonlar seviyesini geçmesini hedefliyoruz ”ifadelerinde bulundu.
Geçen yıl Ege, Akdeniz, Körfez ve Gemlik gibi zeytin üretiminde Türkiye’nin üst merkezi olarak kabul edilen bölgelerde ciddi rekolte düşüşleri yaşandığını kaydeden Tiryakioğlu, “Şehrimizde ise bunun tam tersi zeytinde önemli bir verim artışı yakalanarak 80 bin ton civarında bir ürün elde edilmişti. Bu sezon bölgemizde kuraklık ve yok yılının yaşanmasından dolayı zeytinde rekoltenin 12 bin 500 tonlar seviyesine kadar gerilemesi bekleniyor” dedi.
Gelecek sezon için üretimden umutluyuz
Gaziantep’te zeytin üretimi için gelecek sezondan umutlu oldukları belirten Tiryakioğlu, ”Bölgemizde gelecek yıl zeytinde var yılı yaşanacak. Hava koşullarının da istenilen şekilde gerçekleşmesi halinde bu yılki üretim kaybımızı fazlasıyla telafi edeceğimizi ümit ediyoruz ”diye konuştu.
Ülke genelinde geçmiş yıllara oranla yüksek bir üretim artışının tahmin edildiğine dikkat çeken Tiryakioğlu,” Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde zeytinde yüzde 21, zeytinyağında ise yüzde 13’lük bir artış hedeflenmekte. Bu durum bölgemizdeki ürün azlığına rağmen piyasalardaki arz-talep dengesinin sağlanmasına ve spekülatif fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesinde yeterli olacaktır” şeklinde konuştu.