Eskişehir Sanayi Odası 5 yıldır üzerinde çalıştığı 50 mw gücünde rüzgar enerji santrali projesi için izin bekliyor. Oda, Eskişehir OSB'de güneş enerji santrali kurmak için de çalışma yürütüyor.22 Şubat 2016
Eskişehir Sanayi Odası (ESO), gelecekte oluşabilecek enerji açığını azaltmak ve enerji maliyetlerini düşürmek üzere yenilenebilir enerji seçeneklerini gündemine aldı. ESO'nun iştiraki olan Endüstriyel Enerji AŞ 50 milyon euroluk yatırımla 50 mw gücünde rüzgar enerji santrali (RES) kurmak için izin beklerken, Eskişehir OSB sınırları içinde 6 mw gücünde güneş enerjisinden elektrik üretimine dönük projenin yapımı devam ediyor.
ESO Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir'e 50 mw gücünde RES yapımı için kontenjan ayrıldığını belirterek, "Kuracağımız RES için tüm ölçüm ve projelerimiz hazır durumda. 5 yıldır üzerinde çalıştığımız yatırım için başvurular yapıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) kararını bekliyoruz. Bizimle birlikte 4-5 farklı yatırımcı daha var. Umarım bize fırsat verilir ve yaparız. Nisan ayı sonuna kadar sürecin tamamlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.
OSB'de 6 mw gücündeki güneş enerjisi santralleri (GES) için de çalışmanın devam ettiğini söyleyen Özaydemir, "GES yatırımları için 1 mw'lık kontenjanımız kaldı. Farklı işletmecilerin, kendi bünyelerinde yaptıkları yatırımlar bunlar. Verimli üretim durumunda 6-7 senede kendini amorti edebilen bu yatırımlarla enerji maliyetlerinizi düşürebilirsiniz. Eskişehir OSB'nin doğalgaz çevrim santrali 50 mw olarak kuruldu. O dönemde OSB'nin çektiği toplam elektrik 30 mw dolayındaydı. Şimdi bu enerji ihtiyacı 120 mw olarak karşımıza çıkıyor. Gelecekte enerji ihtiyacının devam edeceği açıktır" dedi.
Eskişehir'e yeni bir KOBİ OSB kazandırmak üzere çalışmalara başladıklarını anlatan Özaydemir, "Faaliyette olan KOBİ OSB yanına 500 dönümlük arazide 100 parsellik yeni bir KOBİ OSB kurulacak. Talep toplama çalışması sonunda 120 yatırımcı ilgilendiğini görüyoruz. Bu OSB'lerin maliyet açısından yatırımcılara sağladığı önemli avantajları var. Eskişehir OSB'nin bir özelliği de yasa çerçevesinde olmak kaydıyla parselleri 3 bin metrekareye kadar indirebilmemizdir. Daha küçük işletmelerin OSB olanaklarından faydalanmalarını sağlıyoruz. Bu proje için izin bekliyoruz, daha sonra kamulaştırmaya geçilecek. O bölgede zaten bir OSB'miz var, tüm altyapı hazır" diye konuştu. OSB'nin 6 kilometre ilerisine yeni kurulacak 10 milyon metrekarelik 2 bölgeli OSB ve Hasanbey Lojistik Köyü OSB'lerde istenen parsel büyüklüğünde yer temini yapabildiklerini vurgulayan Özaydemir, "Bu gelişim bölgelerinde altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Talep eden yatırımcıya istediği büyüklükte yer sağlayabiliyoruz" dedi.