Gıda endüstrisinde taze salata meyvesi olarak tüketilmesinin yanında, kozmetik içerikli şampuanlar yapılarak da kullanılan avokado üretiminin Antalya'da 10 yılda 12 kat arttığı bildirildi.17 Ağustos 2018
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, dünya üzerinde 5 kıtada 50'ye yakın ülkede tarımı yapılan avokadonun, her zaman yeşil, subtropik bir meyve türü olduğunu belirterek, "Ekolojik koşullardaki seçiciliği nedeniyle yetiştirilen alanların sınırlı olmasından dolayı sadece Akdeniz sahil şeridinde ticari amaçla avokado yetiştiriliyor. Ülkemizde avokado üretiminin 2 bin 242 ton ile yaklaşık yüzde 81'i Antalya'nın Alanya, Gazipaşa, Manavgat ve Aksu ilçelerinde yapılıyor" dedi.
TUİK verilerine göre Türkiye'de avokado üretimi 1997 yılında 225 ton iken bu rakam 2017 yılında yaklaşık 12 kat artarak 2 bin 765 tona ulaştığı bilgisini veren Özen, dünyada ortalama ağaç başına verimin yaklaşık 40-45 kilogram iken, Türkiye'de bu değerin 50-60 kilogramlara kadar çıkabildiğini söyledi.
Özen, "Avokado yetiştirilen alanların sınırlı olması, yüksek besin değerinin bulunması, kendine özgü tadının olması nedeniyle pazarda yüksek fiyatla alıcı bulabiliyor. Avrupa ülkelerinde bol tüketilen, E ve C vitamini açısından zengin bir meyve olan avokado 10 yıl öncesine kadar belli manavlarda ve belli semtlerde satılırken, son dönemlerde ülkemiz tarafından tanınması, alışkanlıklarımızın ve damak tadının değişmesi ile sadece ulusal market zincirlerinde değil, mahalle marketlerinde ve pazarlarda satılmaya başlandı" dedi. Özen, üreticilerin talebi üzerine İl Müdürlüğünün girişimleriyle Batem tarafından yıllık 10 bin adet avokado fidanı üretilerek üreticilerin hizmetine sunulduğunu da sözlerine ekledi.