Adıyaman’da geçen yıl 13 bin 675 dekar alanda toplam 7 bin 801 ton nar üretimi gerçekleştirildi.22 Mayıs 2018
Adıyaman’ın geçen yılki rakamlarla nar üretiminde 59 il arasında 11. sıraya yükseldiğini belirten Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, bu yıl nar üretiminde daha verimli sonuçlar almak için çalışmalarını artırdıklarını ifade etti.
Adıyaman’da geçiş dönemi dahil olmak üzere 4 bin 30 dekar alanda organik nar yetiştiriciliği yapıldığını belirten Alan, “2017 yılında 2 bin 300 ton organik nar üretimi yapıldı. Bu rakamlar organik nar yetiştiriciliğinde alan olarak Türkiye birinciliğine, üretim olarak Türkiye ikinciliğine tekabül ediyor. Adıyaman’da nar üretiminin arttırılmasına yönelik çalışmaların, organik üretim yönünde ivme kazanıyor. Hedefimiz Adıyaman’ı organik nar üretiminde Türkiye birincisi yapmak” diye konuştu.
Alan, ilde 2017 yılında organik tarım bilgi sisteminde kayıtlı 2 bin 495 müteşebbis bulunduğunu, bu üreticilerin kontrol ve sertifikasyon kuruluşları ile sözleşmeli üretim yaptığını belirtti. Organik üretimin ağırlıklı Merkez ilçe başta olmak üzere Kâhta, Tut, Besni ve Gölbaşı ilçelerinde yapıldığını, Gerger ve Samsat’ta da organik üretimi benimseyen üreticilerin olduğunu anlatan Alan, şu bilgileri verdi: “İlimizde buğday, arpa, nohut, antepfıstığı, üzüm, zeytin ve nar gibi ürünler organik olarak üretiliyor. Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında bu güne kadar 15 soğuk hava deposu tesisi desteklenmiş olup, bu tesislere 5 milyon TL’nin üzerinde hibe verildi. 12. Etapta ise 1 adet tesis başvurusu bulunuyor. Bu kapsamda 629 bin 609 TL hibe desteği sağlanacak. Nar üretiminde üreticimizin en büyük sorunu bahçeden düşük fiyatla ürünü satması idi. Üreticilerimiz, soğuk hava depolarının kurulması ile ürünlerini saklayarak daha yüksek fiyata pazarlama imkanı buldu.”