Türkiye, dünyada seracılıkta ilk 4 ülke içinde yer alıyor.29 Aralık 2016
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal üretimin hızla seraya kaydığını, Türkiye'deki sera alanlarının büyüklüğünün, Bahreyn ve Singapur'un yüzölçümüne yaklaştığını belirtti.
Bayraktar, yıl boyu üretime imkan tanıyan seracılığın birim alanda daha fazla ürün alınmasını sağladığını, doğal afetlere karşı ürünü daha fazla koruduğunu, dört mevsim istihdam yarattığını, sera imalatında olduğu gibi diğer sektörlerde katma değer elde edilmesine yol açtığını ifade etti. Türkiye'de 1940'lı yıllarda Antalya'da kurulan tesislerle seracılığın başladığına dikkati çeken Bayraktar, sera alanlarının 664 bin dekara çıktığını vurguladı.
Türkiye'nin dünyada seracılıkta ilk 4 ülke içinde yer aldığının altını çizen Bayraktar, pazarlara yakınlık, zengin jeotermal enerji potansiyeli ve uygun iklim koşulları nedeniyle seracılık için biçilmiş kaftan olan Türkiye'de, muzun dörtte üçü, salatalığın beşte üçü, sivri biber, çilek, sofralık domates ve kabağın beşte ikisi, patlıcanın üçte birinin serada üretildiğini kaydetti.
Bayraktar, sera alanlarının büyüklüğünün Bahreyn ve Singapur'un yüzölçümüne yaklaştığını, Malta'nın yüz ölçümünün 2 katını geçtiğini belirterek, 6 milyon 352 bin ton sebze, 368 bin ton meyve, 1 milyar 193 milyon adet süs bitkisinin seralarda yetiştirildiğini bildirdi. Türkiye'nin, serada ürettiği sebze miktarının, Almanya'nın, Romanya'nın, Tunus'un, Arjantin'in toplam sebze üretiminin 2 katına yaklaştığını ifade eden Bayraktar, Belçika'nın, Kanada'nın, Şili'nin 3 katına ulaştığına dikkati çekti.