Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü içinde kurulan tesislerde yılda 15 bin ton bal işlenmesi planlanıyor.09 Eylül 2016
Dünyanın 100 ülkesinden daha fazla bal üretilen Ordu'da devam eden 'Arım Balım Peteğim' projesinde sona gelindi. Projenin Koordinatörü Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü içinde kurulan tesislerde ilk etapta yılda 5 bin ton balın, ilerleyen dönemlerde ise yılda 15 bin ton balın işleneceğini belirterek, "Tesis üretime geçtiğinde Türkiye bal ihracatında rekor kıracak" dedi.
Konak, Türkiye'nin 7 bin kovanda yılda yaklaşık 100 bin ton bal üretimiyle Çin'in ardından dünyanın ikinci büyük bal üreticisi konumunda olduğunu belirterek, "Gerçekleştirilen ihracat ise yok denilecek kadar az. Türkiye'nin bal ihracatındaki rekor 2002 yılında 12 bin tonla kırıldı. Arım Balım Peteğim' projesi de tam bu noktada hayata geçirildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uygulanan Rekabetçi Sektörler Programı'ndaki proje 10 milyon euroya mal oldu. Enstitü içinde kurulan tesislerde ilk etapta yılda 5 bin ton, ilerleyen dönemde ise yılda 15 bin ton bal işlenecek" açıklamasını yaptı.
Akredite laboratuvarda güvenle üretilen balın Türkiye'nin dış pazardaki gücünü artıracağını vurgulayan Konak, tesisin üretime geçtiğinde ihracatta yeni bir rekor kırılacağının altını çizdi. Balın üretiminin yanı sıra depolama ve pazarlamasının yapılacağı tesisin inşaat kısmının tamamlandığını ifade eden Konak, gerekli makine ve donanımın da tedarik edildiğinde tesisin 2017 yılı ortasında kullanıma açılacağını açıkladı. Uluslararası standartlara uygun bal üretilecek Konak, Türkiye'nin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesindeki tek arıcılık araştırma enstitüsü olduklarını belirterek, "Üniversitelerdeki araştırma laboratuvarlarıyla karşılaştırıldığında ise 60 kişilik kadrosuyla yine Türkiye'nin en kapsamlı enstitüsü olan Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü içinde yürütülen bu projenin paydaşları Ordu Ticaret ve Sanayi Odası, Ordu Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize Arıcılık Birlikleri. Kurulan laboratuvarın altyapısında arıcılık alanında en üst seviyede taleplere kadar cevap verilebilecek. Akredite laboratuvarda hijyenik ve güvenilir ortamda üretilen bal, analizi yapılarak uluslararası standartlara uygun hazırlanacak" diye konuştu.
Bal verimliliği için Ar-Ge çalışmaları yürütülecek
Test ve analiz sonuçlarına göre hijyen ve kalite standartlarını sağlayan bal ve bal ürünleri için uluslararası geçerliliği olan kalite belgesi verileceğini ifade eden Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, "Bununla birlikte, kalitesi tescillenmiş ürünlerin yurtiçi ve yurtdışındaki piyasalara pazarlanması ve pazar paylarının artırılması için strateji geliştirme çalışmaları da yapılacak. Diğer yandan, bölgenin bal üreticileri için Ar-Ge çalışmaları başlatacağız. Proje kapsamında kurulan işleme ve analiz merkezi aracılığıyla üretim teknikleri, bal analiz metotları, ürün çeşitlendirmesi ve kovan başına bal verimliliğinin artırılması gibi konularda Ar-Ge çalışmaları yürütülecek" şeklinde konuştu.
6 kentte temas noktaları kurulacak
Proje kapsamında arı ürünlerinin çeşitlendirilip ve tüketim taleplerine uygun farklı paketlemelerin yapılabileceğini aktaran Konak, "Bu sayede ihracatın uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi ve yerli balın küresel pazar payının artırılması hedefleniyor. Giresun, Rize, Trabzon, Sinop, Samsun ve Ordu'da kurulacak temas noktaları sayesinde, sektör KOBİ'leri sorularına hızla yanıt alabilecekler ve kendi imkanlarıyla sağlayamayacakları fırsatlara kolaylıkla ulaşabilecekler "şeklinde konuştu.