Daha önce üreticilerin "üste para vermeye razı olduğu" zeytin kara suyu şimdi kozmetikten biyoyakıta kadar çeşitli sektörlerde kullanılabilecek bir ticari ürüne dönüşmek üzere.12 Nisan 2018
Zeytinyağı üretimi sırasında ortaya çıkan çevreye olumsuz etkili atık "kara su" önemli bir sorun.
İş insanı Yahya Laleli bu suyun "mayalanabileceğini" düşündü. Bu yaklaşımla başlayan çalışmalar önce bilimsel ispata, ardından da Türkiye'nin koordinatör olduğu, 6 ülkeden 7 üniversitenin katıldığı 2 milyon euroluk bir projeye dönüştü.
Daha önce üreticilerin "üste para vermeye razı olduğu" zeytin kara suyu şimdi kozmetikten biyoyakıta kadar çeşitli sektörlerde kullanılabilecek bir ticari ürüne dönüşmek üzere. Öyle ki geliştirilen yöntemlerle kara su tekrar sulamada kullanılabilir hale gelmenin ötesinde, deniz suyunun arıtılarak tarımsal sulamada kullanılabilmesine kadar geniş bir çıktı seviyesine ulaştı.
Yahya Laleli, işlettikleri zeytinlikte, zeytin yağı üretimi sonrası ortaya çıkan kara suyu doğaya bırakmayarak çökelti havuzlarına alıp katı maddelerin (prina) çökmesini sağladıklarını, bunun sonucunda oluşan prinayı toprağa karıştırıp, suyu da sulamada kullandıklarını belirtti.
Bu deneyimin başarılı olması üzerine, kara suyun "mayalanması" halinde faydalı çıktılar elde edilmesine yönelik laboratuvarlarında bir Ar-Ge sürecine girdiklerini belirten Laleli, yağ, protein dahil çok sayıda yararlı bileşenlerin ortaya çıktığını kaydetti. Bu sürecin 9 yıl sürdüğünü belirten Yahya Laleli, sonuçta hayvan ve balık yemi, biyodizel, kozmetik ürünlerde kullanılabilecek çeşitli bileşenlerin oluşumunu sağladıklarını anlattı.