SUYMERBİR, Mersin'deki 4 bölgede kültür balıkçılığı üretimine başlayacak. Bölgeye, toplamda 325 milyon euroyu bulan yatırım gerçekleştirilecek.29 Kasım 2017
Ağırlıklı olarak Bodrum ve Milas'ta yapılan kültür balıkçılığı, Mersin'deki 4 bölge ile üretim alanını genişletecek. Bölgeye yapılacak yatırım miktarının 325 milyon euroyu bulması bekleniyor. Yatırımın geri dönüşünün ise her yıl 250 milyon euroluk iş hacmi ve 150 milyon euro ihracat olarak gerçekleşmesi planlanıyor. Ayrıca, yatırımın en az 2 bin 500 kişilik istihdam yaratması hedefleniyor. Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği (SUYMERBİR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Bozan, yeni alanlar açılmasının sektörü hızla büyüteceğini, bunun için de öncelikle Mersin'in üretime açılması gerektiğini aktardı.
Sektörün 2023 hedefi yüzde 50 arttı
Türkiye'de yıllık 588 bin ton balık üretimi yapıldığını ve bunun 253 bin tonunun kültür yoluyla gerçekleştirildiğini kaydeden Bozan, "Geçen yıl sektörümüzde 800 milyon dolardan fazla ihracat yaptık. 2023 hedefimiz 1 milyar dolardı, şimdi bu hedefi 1.5 milyar dolara çıkardık" diye konuştu.
Deniz üretim kapasiteni iki katına çıkarmak istiyor
Bodrum ve Milas'taki işletmelerin konsolide olduğunu aktaran Bozan, buralarda yapılan üretim alanının yaklaşık 110 kilometrekare alanı kapsadığını, üretimin yıllık yaklaşık 89 bin ton olduğunu dile getirdi. Sektörün büyümesi için yeni üretim alanlarına ihtiyaç duyduklarına dikkat çeken Bozan, şöyle devam etti: "Deniz üretim kapasitesi bugün 180 bin ton civarında. Bunu 350 bin tona çıkarmak istiyoruz. Üretim için Mersin'de 4 bölgede mutabık kaldık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan gerekli izinleri aldık".