Fındıkta rekolte tespit çalışmaları sürerken, sektör temsilcilerinin kulağı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıklayacağı tahmini rekoltede.17 Temmuz 2017
Fındıkta yeni sezon yaklaşırken yine rekolte ve fiyat tartışması başladı. Fısıltı gazetesi tekrar işbaşında. Geçen sezonlarda yaşanan ve resmi olmayan tahmini rekolte açıklamaları bu sezonda yapılmaya başlandı. Geçen sezon beklediği fiyatı bulamayan üretici, umudunu bu sezona bağlarken, ortaya atılan rekolte tahminleri kafaları karıştırdı. Üretici, sanayici ve ihracatçının gözü kulağı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıklayacağı 2017-2018 sezonu tahmini fındık rekoltesinde.
Tarım il Müdürlükleri koordinasyonunda, üniversite, ticaret borsası, Fındık Araştırma Enstitüsü ve diğer ilgili kurumların temsilcilerinin de katıldığı rekolte tespit komisyonları çalışmalarını tamamlayarak raporlarnıı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderdi. Rekolte tespit çalışmaları 3 ilde daha sürüyor. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in önümüzdeki günlerde tahmini fındık rekoltesini açıklaması bekleniyor. Komisyon raporlarına göre Ordu'da 216 bin ton, Giresun'da 102 bin ton, Trabzon'da 47 bin ton, Samsun'da 97 bin ton fındık rekoltesi bekleniyor. Sektör temsilcileri ise rekolte ne çıkarsa çıksın tüm paydaşlarının kazanacağı bir sezon bekliyor.
INC'ye göre 670 bin ton
Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi'nin (INC) Hindistan'da yapılan 36. kongresinde, 20172018 sezonu tahmini rekoltesi 670 bin ton olarak açıklanmıştı. 20162017 sezonundan devredecek 50 bin ton ile birlikte fındık arzı 720 bin ton olacak. INC'de açıklanan rekolte, Bakanlığın “tek elden rekolte açıklama” kararının delinmesine yol açmış sektörde tartışmalara neden olmuştu.
Son yılların en iyi rekoltesi
Karadeniz Fındık ve Fındık Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç de rekolteyi 24 Temmuz'da açıklayacaklarını belirterek, son yıllardaki en iyi rekolteyi beklediklerini söyledi. Hava şartlarınında ürün için istenen düzeyde seyrettiğini ve küllenmenin fazla olmadığını ifade eden Sevinç, "Rekolte ne çıkarsa çıksın önemli olan Türk fındığının pazar payının ve iç tüketiminin artırılması çalışmalarına ağırlık verilmesi" dedi.